Κυριακή, 8 Ιουνίου 2008

Νέο πεντάστερο quiz από το Πρώτο Θέμα

Πρώτο Θέμα, Θέμος Αναστασιάδης

Συνεχίζει ακάθεκτα το Πρώτο Θέμα την τακτική των ανυπόγραφων προειδοποιητικών quiz. Αυτή την Κυριακή στόχος είναι υφυπουργός που κάνει τα στραβά μάτια στην ανέγερση ξενοδοχείου σε προστατευόμενη περιοχή: «Ποιος υφυπουργός της κυβέρνησης «αλληθωρίζει» μπροστά στη βούληση φίλου του επιχειρηματία να κατασκευάσει πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα σε προστατευόμενη ορεινή περιοχή; Γιατί ο άπληστος «Μπαρμπαγιάννης» δεν αρκείται στις 100 κλίνες;».

Όπως προκύπτει από τα δείγματα γραφής της εφημερίδας, οι αναγνώστες δεν θα μάθουν ποτέ ποιος είναι ο επίορκος υφυπουργός και ποιος ο «άπληστος Μπαρμπαγιάννης» και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι στόχος των εκδοτών δεν είναι να ενημερώσουν τους αναγνώστες, αλλά να προειδοποιήσουν τους «δράστες».

Την Κυριακή 13 Απριλίου, το Πρώτο Θέμα δημοσίευσε ανυπόγραφο κείμενο για μη κατονομαζόμενο «υπουργό με την offshore και τους ισχυρούς συγγενείς στη Μήλο», που «μπορεί να είναι και υφυπουργός, μην το δένετε». Σύμφωνα με το κείμενο το οικόπεδο επιβαρύνεται με «κάτι προβληματάκια» με αρχαία. Την επόμενη Κυριακή, ο Θέμος Αναστασιάδης επανήλθε στο γρίφο, φωτογραφίζοντας πλαγίως τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου. Παρά τη δέσμευση «Θα σας ενημερώσω όμως για ό,τι νεότερο λίαν συντόμως», ουδέποτε ενημερωθήκαμε για τα νεότερα.

Στο παρελθόν, δεκάδες παρόμοιοι γρίφοι είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα και ο πρώην μέτοχος της εφημερίδας Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, μετά την αποχώρησή του, είχε πει ότι «τα πιο ακριβοπληρωμένα ρεπορτάζ είναι αυτά που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Δηλαδή πληρώθηκαν γι' αυτά που δεν έβγαλαν, όχι γι' αυτά που έβγαλαν» (Ζούγκλα, 31 Ιανουαρίου 2008).

Δεν είναι βέβαια ύποπτα όλα τα quiz που δημοσιεύονται σε εφημερίδες και ένα quiz τύπου «ποιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας βάφει κάθε βδομάδα τα μαλλιά του;» δεν υποκρύπτει φυσικά εκβιασμό, ούτε αναφέρεται σε παρανομίες και διαφθορά. Από την άλλη, όταν δημοσιογράφοι έχουν στη διάθεσή τους επιβαρυντικά στοιχειά για υπουργούς και δεν τα δημοσιεύουν ή απειλούν ότι θα τα δημοσιεύσουν στο μέλλον ή όταν έχουν στα χέρια τους μια δημοσιογραφική επιτυχία και το ρεπορτάζ δε βγαίνει ποτέ στη δημοσιότητα, τι μπορεί να υποθέσει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: