Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Επιμένει το Πρώτο Θέμα στα quiz

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Κυριακή 13 Απριλίου 2008, σελίδα 22

Συνεχίζει το Πρώτο Θέμα την τακτική των ανυπόγραφων quiz που προαναγγέλλουν αποκαλύψεις για δημόσια πρόσωπα, που κατά κανόνα δε γίνονται ποτέ. Το τελευταίο κρούσμα αφορά υπουργό της κυβέρνησης που κρύβεται πίσω από offshore εταιρεία για να αγοράσει παραλιακά οικόπεδα στη Μήλο, καθώς φοβάται κάποια προβληματάκια με το ΚΑΣ.

Είναι, εκ πρώτης όψεως, αξιοπερίεργο μια εφημερίδα να έχει κάποιο αποκλειστικό θέμα στη φαρέτρα της και αντί να σπεύδει να κάνει μια δημοσιογραφική επιτυχία να δίνει hints στον ανταγωνισμό. Εκτός αν η εφημερίδα έχει μεγαλύτερο κέρδος αν δεν δημοσιεύσει την είδηση. Για την τακτική των προειδοποιητικών γρίφων, ο Ιός της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου έγραφε:

Αναλύοντας αυτές τις σκέψεις του στις 31 Ιανουαρίου, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος υποστήριξε ότι «τα πιο ακριβοπληρωμένα ρεπορτάζ είναι αυτά που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Δηλαδή πληρώθηκαν (σ.σ.: οι «δημοσιογράφοι») γι' αυτά που δεν έβγαλαν. Όχι γι' αυτά που έβγαλαν».

Ακολουθώντας την υπόδειξη του έμπειρου τηλεπαρουσιαστή αναζητήσαμε τα ρεπορτάζ που «δεν βγήκαν». Φανταστείτε την έκπληξή μας όταν διαπιστώσαμε ότι η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» είναι γεμάτη ήδη από το πρώτο της φύλλο με τέτοια ρεπορτάζ! Η ύπαρξη αυτών των ρεπορτάζ που έμειναν στο «ψυγείο» μαρτυρείται από ορισμένα κατ' αρχήν ακατάληπτα σχόλια, όπου υποκρύπτονται μηνύματα για δημόσια πρόσωπα (πολιτικούς ή επιχειρηματίες). Τα σχόλια υπαινίσσονται παραβατική συμπεριφορά στην ιδιωτική ή δημόσια παρουσία κάποιου προσώπου και αφήνουν να εννοηθεί ότι ακολουθούν αποκαλύψεις. Μόνο που κατά κανόνα οι αποκαλύψεις δεν γίνονται ποτέ.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των μηνυμάτων είναι ότι μπορεί να τα αποκρυπτογραφήσει μόνο ο άμεσα ενδιαφερόμενος ή το στενό του περιβάλλον. Ανεξάρτητα αν είναι αλήθεια ή ψέματα, το μήνυμα είναι σαφές: «Πρόκειται ν' ασχοληθούμε μαζί σου! Ετοιμάσου! Φρόντισε!»

Στο σημερινό δημοσίευμα-γρίφο ο συντάκτης δεσμεύεται ότι θα επανέλθει πολύ σύντομα: «Θα σας ενημερώσω όμως για ό,τι νεότερο λίαν συντόμως». Θα περιμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: