Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Το troktiko και οι κόντρες του Γκιόλια

Επίθεση στον Γιάννη Ψαρέλη και στην Ελένη Αυλωνίτου κάνει το δημοφιλές blog troktiko. Συμπτωματικά και με τους δύο είχε έντονη αντιπαράθεση ο αρχισυντάκτης του Μάκη Τριανταφυλλόπουλος Σωκράτης Γκιόλιας. Ο Σωκράτης Γκιόλιας και η Ελένη Αυλωνίτου είχαν τόσο έντονη αντιπαράθεση στην τελευταία Ζούγκλα (Πέμπτη 10 Απριλίου) που ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αναγκάστηκε να παρέμβει για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Με το Γιάννη Ψαρέλη η ιστορία είναι πιο παλιά.

Ο Γιάννης Ψαρέλης, πρώην αθλητής του τρίαθλου, εργαζόταν ως «ιπτάμενος ελεγκτής» ντόπινγκ στη σουηδική εταιρεία IDTM και παράλληλα ως διευθυντής αγωνιστικού τομέα του τρίαθλου στον οργανισμό «Aθήνα 2004». Ο Ψαρέλης είχε καταγγείλει ότι Έλληνες αθλητές δήλωναν ψευδείς τοποθεσίες διαμονής (τα λεγόμενα «whereabouts») για να αποφύγουν τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους ντόπινγκ (διαβάστε σχετικό άρθρο στην Καθημερινή της 22 Αυγούστου 2004). O ΣΕΓΑΣ χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς, ο Ψαρέλης χαρακτηρίστηκε ανθέλληνας από πολιτικούς και δημοσιογράφους, ενώ η IAAF και οι ιπτάμενοι ελεγκτές κατηγορήθηκαν για ανθελληνική προπαγάνδα. Λίγους μήνες αργότερα, η υπόθεση Κεντέρη-Θάνου έφερε το θέμα ξανά στο προσκήνιο, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι άρχισαν να πέφτουν από τα σύννεφα και οι θεωρίες συνωμοσίας κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.

Σε συνέντευξή του στη Γιάννα Παπαδάκου, στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία (Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004), ο Γιάννης Ψαρέλης λέει: «Είμαι σε δικαστική μάχη με τον κ. Γκιώλια, που εάν δεν κάνω λάθος είναι κουμπάρος με τον κ. Κεντέρη και αδελφός με τον κ. Περικλή Γκιώλια, που είναι προπονητής και σύζυγος της πρωταθλήτριας του Στίβου κ. Εφεντάκη. Στο δικαστήριο εναντίον μου κατέθεσαν όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΕΓΑΣ: ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής κ. Παπατώλης, ο πρώην αρχίατρος κ. Αβερκίου κ.τ.λ.».

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Σπύρος Γκουτζάνης, σε e-mail που έστειλε στα blogs Κουρδιστό Πορτοκάλι και Αντί υποστήριξε ότι το blog troktiko «το ελέγχει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος και ότι το λειτουργούν τα παιδιά της δημοσιογραφικής του ομάδας». Το troktiko διέψευσε τον ισχυρισμό, στολίζοντας το δημοσιογράφο με χαρακτηρισμούς όπως καταδότη, χαφιέ, ιπποκόμο, απαράδεκτο, ανεκδιήγητο, κ.ά. Η ανταπάντηση του Σπύρου Γκουτζάνη κινήθηκε σε ήπιους τόνους.

Οι ισχυρισμοί του Σπύρου Γκουτζάνη ήταν εύλογοι, αλλά ατεκμηρίωτοι. Στην προσπάθειά του να υποστηρίξει τον εργοδότη του στο Πρώτο Θέμα προέβη σε μια ατυχή κίνηση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συκοφαντική. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το συγκεκριμένο blog διάκειται φιλικά στο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και τη δημοσιογραφική του ομάδα, προβάλλει συστηματικά τα θέματα των εκπομπών του, υποστηρίζει τις απόψεις του και κατακεραυνώνει τους «αντιπάλους» του (π.χ. Ελευθεροτυπία, ΘΕΜΑ, Συνασπισμό). Σε βαθμό που μπορεί να παρεξηγηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: