Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Μετά το βέτο, μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας

Μετά το ελληνικό βέτο στη σύνοδο του NATO, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την υπογραφή διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας που θα παρέχει στη γειτονική χώρα τα οφέλη που ανέμενε από την ένταξη της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δηλαδή την προστασία από ενδεχόμενες αποσχιστικές τάσεις της αλβανικής μειονότητας στο Τέτοβο. Ο υπουργός εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του μνημονίου στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει στην απόσυρση του αιτήματος για ένταξη στο NATO. Ανάλογες συμφωνίες έχει υπογράψει η Αμερική με τις κυβέρνηση του Ισραήλ και της Ταϊβάν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι υποστήριξε ότι το όπλο του βέτο είναι το βαρύ πυροβολικό στο διπλωματικό πεδίο και η χρήση του θα κοστίσει στην Ελλάδα και συμπλήρωσε: «Πρόκειται να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για σημαντικά κέρδη σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Η Μακεδονία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της, έχουμε ισχυρούς πολίτες, ισχυρές φιλίες και πολλούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Έχουμε ξεπεράσει πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από αυτήν. Θα ξεπεράσουμε και αυτήν, θα αφοσιωθούμε στο καλό της Μακεδόνιας».

Update 1: Ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι θα επισκεφθούν την Κροατία, μετά από πρόσκληση του Μπους, ο οποίος επισκέπτεται την Κροατία αυτό το σαββατοκύριακο.

Update 2: Καταργείται η βίζα για την είσοδο των κατοίκων της πΓΔΜ στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα, παρά τα νέα διαβατήρια με το βιομετρικό φακέλωμα, ακόμα δεν εντάσσεται στο Πρόγραμμα Άρσης Θεωρήσεων.

Update 3: Το Δημοτικό Πάρκο Σκοπίων μετονομάζεται σε Πάρκο George Bush.

Πηγή: Macedonia Online (1, 2, 3).

Δεν υπάρχουν σχόλια: