Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Τα «μεμονωμένα» φαινόμενα doping στην άρση βαρών

Η άρση βαρών της ντόπας

Σεπτέμβριος 1979: Ο Χρήστος Ιακώβου (πέμπτος ολυμπιονίκης το 1972) καταγγέλλει τον τότε ομοσπονδιακό προπονητή Μπρόνισλαβ Στέπιεν και τον βοηθό του Βαγγέλη Συμεωνίδη για χορήγηση χαπιών. Και στους δύο επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης της φίλαθλης ιδιότητας, στον πρώτο επειδή «απεδείχθη ότι υπήρξε αυτουργός εις την διάθεση αναβολικών σε πέντε αθλητές» και στον δεύτερο διότι «απεδείχθη ότι προέτρεπε κατ' εξακολούθηση αθλητές να κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών». Με 10ετή στέρηση της φιλάθλου ιδιότητας τιμωρούνται ο τότε πρόεδρος της ΕΟΑΒ Πανόπουλος, ο γενικός γραμματέας Στίκας και ο ειδικός γραμματέας Πριμικίρης επειδή «εγνώριζαν και ανέχτηκαν αυτή την κατάσταση».

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, 1984: Βρίσκονται ντοπαρισμένοι οι αρσιβαρίστες Γιάννης Σιδηρόπουλος και Σόλων Τσαβαχίδης.

Ολυμπιακοί Αγώνες 1984, Λος Άντζελες: Βρίσκεται ντοπαρισμένος ο αρσιβαρίστας Σεραφείμ Γραμματικόπουλος

1991: Βρίσκεται ντοπαρισμένος ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας Παύλος Σαλτσίδης . Η εξέταση του δεύτερου δείγματος είναι αρνητική και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 1997: Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, πρώην πρωταθλητής άρσης βαρών, καταγγέλλει στην εκπομπή Ζούγκλα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου χορηγούσε απαγορευμένες ουσίες (αδρεναλίνη, αυξητική ορμόνη και παράγοντα αυξητικής ορμόνης σε συνδυασμό με ινσουλίνη) στους αρσιβαρίστες, σε ενέσιμη μορφή και χάπια. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας αναθέτει στο Γενικό Γραμματέα Γιάννη Σγουρό τη διεξαγωγή έρευνας, η οποία κουκουλώνει το θέμα και ο αθλητής πιέζεται να ανακαλέσει.

1997: Η Γιώτα Αντωνοπούλου (παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1994) βρίσκεται θετική σε χρήση απαγορευμένων ουσιών σε έλεγχο της ΕΟΑΒ και τιμωρείται με διετή αποκλεισμό. Μετά τα δύο χρόνια του αποκλεισμού, βρίσκεται και πάλι ντοπαρισμένη και τιμωρείται με ισόβιο αποκλεισμό. Στον ίδιο έλεγχο της ΕΟΑΒ θετική βρέθηκε επίσης για δεύτερη φορά η αθλήτρια Ελένη Κυσσίδου.

Απρίλιος 2001: Εντοπίζονται ντοπαρισμένες οι Αθηνά Κοχλιαρίδου και Βασιλική Κασάπη.

2002: Βρίσκεται ντοπαρισμένος ο Γκ. Κάλκας.

Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004: Βρίσκεται ντοπαρισμένος ο Λεωνίδας Σαμπάνης και του αφαιρείται το χάλκινο μετάλλιο.

4 Απριλίου 2008: Ανακοινώνεται ότι 11 αρσιβαρίστες της εθνικής ομάδας βρίσκονται ντοπαρισμένοι σε αιφνιδιαστικό έλεγχο της WADA. Ο Γιάννης Σγουρός δηλώνει: «Αν με την ολοκλήρωση του ελέγχου επιβεβαιωθούν τα αρχικά αποτελέσματα, θα πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στη λαμπρή ιστορία της Αρσης Βαρών, όμως επ’ ουδενί δεν μπορεί να αμαυρώσει τις χρυσές σελίδες που δόξασαν την Ελλάδα και την άρση βαρών τα προηγούμενα χρόνια. Ως Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών λειτούργησα όπως λειτούργησα όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή έλεγχος παντού και σε όλους».

1 σχόλιο:

costas είπε...

O Κόσμος τό 'χει τούμπανο και αυτοί........

Το θέμα της φαρμακοδιέγερσης είναι πολύ σύνθετο για να αναλύεται στα τηλεοπτικά παράθυρα και να πέρνουν θέσεις τα κόματα.

Δες τι έγινε σήμερα το πρωί στο mega
μίλησαν όλοι οι άσχετοι πολιτικοί κτλ. και δεν άφησαν τους ειδικούς (τον τοξικολόγο και τον πρόεδρο της αθλητιατρικής ετερείας) να πούν σχεδόν τίποτε.

ευχαριστώ
www.smn.gr
www.odp.gr