Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Ο Big Brother των λιμανιών

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με την απόφαση 19/2008, έδωσε το πράσινο φως στη Διεύθυνση Ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος να αποκτά από τις εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στοιχεία των συνδρομητών, χωρίς να ενημερώνονται οι συνδρομητές και χωρίς έγκριση από κάποιο εισαγγελέα ή την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό, με την πρόφαση της διερεύνησης κάποιου υπαρκτού ή ανύπαρκτου αδικήματος, το λιμενικό μπορεί να μαθαίνει το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και τη διεύθυνση οποιουδήποτε κατόχου τηλεφώνου, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεχής και απροκάλυπτη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής στις 19 Νοεμβρίου 2007, με αφορμή την παράνομη βιντεοσκόπηση διαδηλωτών στην πορεία της 17 Νοέμβρη. Τα νέα μέλη της Αρχής εγκρίθηκαν από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στις 11 Μαρτίου και η απόφαση αυτή ελήφθη στις 31 Μαρτίου.

Με την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης, την εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλείας Πλοίων και Λιμένων (ISPS Code, Wikipedia) και τώρα την ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, ο Μεγάλος Αδελφός των λιμανιών γίνεται πανίσχυρος. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια.

4 σχόλια:

oceanos είπε...

Σε λίγο θα μπουκάρουν στο σπίτι μας χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα

Giousurum είπε...

tha prepei na thymitoume episis tin eikona ton limanion (kyrios ton olympiakon poleon) to 2004. Kameres pantou, syrmatoplegmata kai les mpainame se allo kratos. auti i karamela tis asfaleias ton politon sto onoma tis opoias ginontai tosa prepei na liosei kai na tin ftysoume. alla den ftaine mono autoi alla kai emeis. otan o katenas mas exei 4 kinita!! Edo parakolouthousan ypourgous klp se emas ta kolosoun?
Kalinyxta.

mikros fokion είπε...

Η κυβερνηση θα προσφερει δωρεαν σε καθε πολιτη ενα σαντουιτς παραγεμισμενο με καμερα και μικροφωνο... με αυτον τον τροπο θα μπορεσει να μας αρακολουθει εκ των εσω!!!

mikros fokion είπε...

υγ. μετα τον μπατσο θα πρεπει να σκοτωσουμε πια και τον ρουφιανο που κρυβουμε μεσα μας!