«Όσο το Σύνταγμα διαφωνεί με τις απόψεις μου, τόσο το χειρότερο για το Σύνταγμα». Αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης και αποφάσισε ότι μπορεί να ερμηνεύσει το Σύνταγμα κατά το δοκούν και να επιτρέψει σε παπάδες, δημάρχους και νομάρχες να ιδρύουν μη κρατικά πανεπιστήμια, με τη συνεργασία ιδιωτών.
Οι ιδιώτες μπαίνουν από το παράθυρο, καθώς ονομάζονται «χορηγοί» που «επενδύουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Κανένας φυσικά ιδιώτης δεν θα επενδύσει σε κάτι που δεν θα αποδίδει κέρδος, οπότε το «μη κερδοσκοπικό» δεν είναι παρά μια «παπαρολογία».
Κι ενώ η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα για να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της (στο κεφάλαιο), το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει το φοιτητικό κίνημα να κάνει πράξη την περσινή δέσμευσή του για «τρίτο γύρο κινητοποιήσεων».
5 σχόλια:
Τα δημόσια πανεπιστήμια χρειάζονται ένα σοκ: Μη κρατικό πανεπιστήμιο με πρύτανη τον Άνθιμο, αντιπρύτανη τον Ψωμιάδη, κοσμήτορα τον Παπαγεωργόπουλο και χορηγό τον Βγενόπουλο, που θα τα 'κονομήσει από την αντιπολίτευση (από τις αγωγές κατά Τσίπρα και του Παπανδρέου)
Ειμαι πολυ περιεργος να δω που θα μας οδηγησει αυτη η κατασταση...Κατι μου λεει οτι θα εχουμε ξανα τα περσινα...
Vlepo pali tis Pemptes na gemizei to syntagma. Ant ena doume pou tha katalixei to thema.
Kalo vrady
Μας αρέσει πολύ να κλείνουμε τα μάτια και να φανταζόμαστε οτι είμαστε ο ομφαλος της γης. Το λέω αυτό γιατί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής:
α) στην Τουρκία υπάρχουν τρία τουλάχιστον ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία όχι μονο πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές αλλά βρίσκονται σε ψηλή κατάσταση στον παγκόσμιο χάρτη των πανεπιστημίων( της Ελλάδος το δημόσιο πανεπιστήμιο συγκρίνεται προς το παρών μόνο με της Ουγκάντας)
β) οσονούπω, ή μάλλον ήδη θα έχουμε το εξής φαινόμενο. Πανεπιστήμια ευρωπαϊκών χωρών θα προσφέρουν τις "υπηρεσίες" τους στην Ελλάδα πως; Πχ. Το Πανεπιστήμιο της Μπολώνιας της Ιταλίας προσφέρει μαθήματα στο Βόλο με interactive σύστημα, μέσω internet. Ο φοιτητής γράφεται στο Ιταλικό Πανεπιστήμιο και πέρνει απολυτήριο του πλέουν κατοχυρώμενου πανεπιστήμιου της Ευρώπης. Αυτό ετοιμάζονται να κάνουν και άλλα πανεπιστήμια απ' οτι έχω μάθει.
Σε αυτά τι θα κάνουμε; Θα κρατήσουμε τον "δημόσιο χαρακτήρα" της εκπαίδευσης, στον οποίον πληρώνουμε σε απόλυτο μέτρο - οχι κατ' αναλογία- τα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη; Και τελικά ποιον δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα που αναβιβάζει καθηγήτές όποιους θέλει (ας μην χρησιμοποιούμε ονόματα και ειναι πολλοί).
Μήπως θα ήταν καλύτερο να παλεύαμε για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων που προσφέρουν σπουδές στην ελλάδα πρωτοβάθμιες - δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες; Μήπως είμαστε ανακόλουθοι επιμένοντας το σουβλάκι μας να έχει HACP ενώ δεν ζητάμε κανένα πιστοποιητικό καταλληλότητας του σχολείου και των παρέχομενων από αυτό υπηρεσιών;
Αν βέβαια πρόκειται για διαμαρτυρίες κατ' εθιμον όπως το αρνάκι το Πάσχα, το οποίο τρέφει γενικώς τον άκρατο λαϊκισμό μας γιατί οχι να διαμαρτυρηθούμε και να τα κάψουμε κιόλας αλλά μετά να μαζέψουμε και κανά ευρώ για να πάνε τα παιδιά μας να σπουδάσουν σε κάνενα ιδρυμα της προκοπής έξω..
Και δεν είναι μόνο αυτό, ο "Δαπίτης Υπουργός" όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν οι ΟΝΝΕΔίτες, πάει ένα βήμα παραπάνω υλοποιώντας σιγά , σιγά τις απειλές του για οικονομική εξόντωση όλων εκείνων των ιδρύματων που είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νέο νόμο πλαίσιο ή έτω κάποιες από τις διατάξεις του , δείτε εδω σχετικά:
http://gortynios.blogspot.com/2008/05/blog-post_23.html
Δημοσίευση σχολίου