Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Fountoukidou International

Η βουλευτής Πέλλας Παρθένα (Πόπη) Φουντουκίδου-Θεοδωρίδου, που τάραξε τη βδομάδα αυτή τα νερά της δημοσιότητας με τις κόντρες της με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό και το δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη, έχει απασχολήσει και άλλες φορές την επικαιρότητα, κερδίζοντας την πανελλήνια αναγνωρισιμότητά της. Στην εκλογική της περιφέρεια ήταν πάντοτε αναγνωρίσιμη, αφού διεκδικεί το ρεκόρ τέλεσης βαφτίσεων ως νονά και χρειάζεται να ξοδέψει μια περιουσία για να αγοράσει πασχαλιάτικες λαμπάδες στα βαφτιστήρια της. Η βουλευτής Πέλλας διεκδικεί και διεθνή αναγνωρισιμότητα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ασχολήθηκε πρόσφατα μαζί της, ενώ και η κυβέρνηση Κλίντον έτρεφε συμπάθεια για το πρόσωπό της.

Στις εκλογές του 2004 η Φουντουκίδου απέτυχε να εκλεγεί. Κατέθεσε ένσταση στο Εκλογοδικείο, ζητώντας να συνυπολογιστούν τα λευκά ψηφοδέλτια στο εκλογικό μέτρο. Σε μια πρωτοφανή απόφαση, που χαρακτηρίστηκε δικαστικό πραξικόπημα, το Εκλογοδικείο αποφάσισε ότι ειδικά στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας τα λευκά ψηφοδέλτια πρέπει να συνυπολογίζονται, με αποτέλεσμα να χάσουν τις έδρες τους οι βουλευτές Γιώργος Πασχαλίδης (ΠΑΣΟΚ, Πέλλα), Στάθης Κουτμερίδης (ΠΑΣΟΚ, Σέρρες) και Κώστας Ζαχαράκης (ΝΔ, Β' Θεσσαλονίκης) και να αντικατασταθούν από την Παρθένα Φουντουκίδου, τον Αχιλλέα Καραμανλή (θείο του πρωθυπουργού) και το Θεοχάρη Τσιώκα. Η καραμπόλα αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί και η κατανομή εδρών, με τη Νέα Δημοκρατία να αποκτά μια παραπάνω έδρα απ' ότι της αναλογούσε με βάση τον εκλογικό νόμο. Οι τρεις θιγόμενοι βουλευτές προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα (10 Απριλίου 2008) για παραβίαση στο δικαίωμα για ελεύθερες εκλογές και επιδίκασε €352.443 ως αποζημίωση.

Παρθένα Φουντουκίδου - Nicholas BurnsΤο καλοκαίρι του 1999, η Παρθένα Φουντουκίδου προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς την επισκέφτηκε στην οικία της στα Γιαννιτσά για να δοκιμάσει το γλυκό ροδάκινο που είχε φτιάξει με τα χεράκια της. Η επίσκεψη αμερικάνων πρέσβεων σε βουλευτές δεν είναι και τόσο συνηθισμένο γεγονός, αλλά ο αμερικάνικος παράγοντας τρέφει μια ιδιαίτερη εκτίμηση στη Φουντουκίδου.

Το 1997 η τότε βουλευτής αντιπολίτευσης είχε προσκληθεί από την κυβέρνηση Κλίντον και είχε συνομιλίες με αξιωματούχους του State Department και του Λευκού Οίκου, με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας. Επιστρέφοντας, έγραψε ένα άρθρο στο ΒΗΜΑ, στο οποίο εκθείαζε την Αμερική και ισχυριζόταν ότι οι απόψεις της εισακούστηκαν: «Έφυγα με μια αίσθηση: ότι μια υπερδύναμη ξέρει να ακούει». Το άρθρο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις εξαιτίας των «αιρετικών» απόψεων που εξέφραζε για τα εθνικά θέματα, όπως ότι η νέα ονομασία της FYROM «περιμένει μόνο την αδιαφορία της κοινής γνώμης και τη μείωση των αντιδράσεων για να καθιερωθεί» και ότι δεν πρέπει να θεωρούμε εχθρική την πολιτική των βόρειων γειτόνων μας: «Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε γύρω μας αντιπάλους (πλην Τουρκίας) και εχθρικές πολιτικές».

2 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Τίποτα για Πρετεντέρη έχει πάρει το αυτί σου;;;

Ανώνυμος είπε...

Για τον Πρετεντέρη δείτε εδώ:

Φουντουκίδου vs Πρετεντέρης: Το ιστορικό
(MediaGreece)