Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Το ΚΚΕ και ο Κούλογλου

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποπομπή του Στέλιου Κούλογλου από την ΕΡΤ. Ανάμεσα σε αυτές, βρίσκουμε τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Φωτεινής Πιπιλή από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά καμία από το ΚΚΕ. Ο Ριζοσπάστης αναφέρθηκε στη γεγονός με ένα λιτό κείμενο, αν και θα περιμέναμε να δούμε καταιγισμό πανηγυρισμών.

Για το ΚΚΕ ο Στέλιος Κούλογλου είναι ένας «επαγγελματίας αντικομμουνιστής», «διαστρεβλωτής της ιστορίας» και «πλασιέ των πιο αντιδραστικών μηνυμάτων της αστικής τάξης». Μάλιστα, το 2000 είχε απαιτήσει να σταματήσει η μετάδοση εκπομπών του Κούλογλου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στο Ριζοσπάστη μπορεί κανείς να βρει δεκάδες κείμενα κατά του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, όπως αυτά που ακολουθούν:

27/02/2008Τηλεπάθη
02/02/2008«Τόοοση μεροληψία!»
25/01/2008Στου κουφού την πόρτα...!
19/01/2008Τηλεπάθη
16/01/2008Μουχλιασμένος αντικομμουνισμός
13/01/2008«Οπλο» χειραγώγησης του λαού από την άρχουσα τάξη
12/01/2008Ερωτάται η ΕΤ1
29/12/2007Χρήσιμοι στο σύστημα οι «ανανήψαντες»...

... και ευθύνες της ΕΡΤ
20/03/2007Ανιστόρητος αντικομμουνισμός
15/04/2006Ημεροδρόμος
16/01/2005Μιντιακλατούρα... (Λιάνα Κανέλλη)
02/12/2004Άξιος ο μισθός τους!
09/09/2003Τηλεπάθη
05/02/2003Τηλεπάθη
30/01/2003Δηλητηριάζουν τα παιδιά μας
16/11/2002Ο Κούλογλου της ΝΕΤ...

Τηλεπάθη
06/11/2002Τηλεπάθη
03/10/2001Τηλεπάθη
01/09/2001Τηλεπάθη
31/12/2000Ανεπιθύμητος ο «Νυκτερινός Επισκέπτης» της ΝΕΤ!
11/08/2000Βραβείο αντικομμουνισμού έδωσαν στον Κούλογλου
10/08/2000Ο αντικομμουνισμός της ΝΕΤ
09/07/2000Αντικομμουνισμός ΝΕΤ
02/07/2000Μαύρη λίστα
27/06/2000«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί»!
25/06/2000Κλιμακώνεται η επίθεση στο ΚΚΕ (Μάκης Κοψίδης)

Αντικομμουνιστική «ιστορία» (Μάκης Μαΐλης)
28/05/2000Η τακτική της επίθεσης στο ΚΚΕ από τα Μέσα Ενημέρωσης (Μάκης Κοψίδης)

Η έναστρη νύχτα (Γιώργος Κακουλίδης)
26/05/2000Οι κανόνες της «Αυγής»
13/02/2000ΝΕΤος αντικομμουνισμός
10/02/2000Ο αντικομμουνισμός της ΝΕΤ
29/11/1997Στο εδώλιο ο αντικομμουνισμός και η παραχάραξη της ιστορίας
19/11/1997Θα 'ταν περίεργο
16/11/1997ΝΕΤ: Προς νέα ΥΕΝΕΔ;
12/11/1997"Έργα και ημέρες" της ΝΕΤ
09/11/1997Στοχεύουν τη λαϊκή συνείδηση (Θανάσης Παφίλης)
01/11/1997Αντικομμουνισμός "χωρίς σύνορα"

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κοίτα λίγο εδώ στο τέλος της ανάρτησης και ο κόσμος γυρνάει ανάποδα

http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2353

Ανώνυμος είπε...

Ας πάμε, λοιπόν, τρεις δεκαετίες πίσω, το 1977 την εποχή που ο κ. Κούλογλου ήταν φοιτητής της Φαρμακευτικής και μέλος του ΕΚΚΕ, για να δούμε πως κατέθετε οικειοθελώς πληροφορίες στην Ασφάλεια και τις δικαστικές αρχές, για τη δράση αναρχικών στα Εξάρχεια. Για κακή τύχη του η «εθελοντική» αυτή προσφορά, έχει καταγραφεί σε κρατικά έγγραφα όπως η δικογραφία τεσσάρων φοιτητών οι οποίοι κατέληξαν στην φυλακή, κατηγορούμενοι για σοβαρά κακουργήματα.

Σήμερα οι ίδιοι, φτασμένοι επαγγελματίες, -άλλοι εκδότες, άλλοι πολιτευτές και επιστήμονες, ή απασχολούμενοι στον χώρο του Τύπου-, και γενικώς καθ όλα ευυπόληπτοι και πολιτικά ενεργοί πολίτες, θυμούνται εκείνες τις ημέρες και το ρόλο του Στέλιου Κούλογλου στην υπόθεσή τους.

Τα γεγονότα

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1977 στην οδό Βαλτετσίου 37, και κατά τις 9,30 με 10 το βράδυ ομάδα 30 περίπου αναρχικών, επιτίθεται με πέτρες και βόμβες μολότωφ στα γραφεία της Αντιιμπεριαλιστικής Αντιφασιστικής Σπουδαστικής Παράταξης Ελλάδας (ΑΑΣΠΕ) που πρόσκειτο στο ΕΚΚΕ.

Ο λόγος της επίθεσης όπως λένε σήμερα ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων, ήταν ότι αφενός θεωρούσαν τους αριστεριστές ως «κρατικά» υποκινούμενους και αφετέρου υπήρχαν πολιτικά κίνητρα που είχαν να κάνουν με μία εκδήλωση που προετοίμαζαν οι αριστεριστές για τον Μάο Τσε Τούνγκ, γεγονός που για τους αναρχικούς αποτελούσε «κόκκινο πανί».

Την ώρα της επίθεσης ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος δήλωνε τότε υπεύθυνος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης, παρέα με άλλα άτομα κατευθυνόταν προς τα γραφεία της.

Στην οδό Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας η παρέα των αριστεριστών έρχεται αντιμέτωπη με μία αντίπαλη ομάδα αναρχικών. Μόλις τους βλέπουν, οι αναρχικοί τους αναγνωρίζουν και ορμάνε για να τους χτυπήσουν. Ο Κούλογλου προλαβαίνει και το βάζει στα πόδια, ενώ οι σύντροφοί του Ν. Σαρίκας και Ν. Καραβαζάκης μένουν πίσω και δέχονται τον κύριο όγκο της επίθεσης. Καταφεύγουν όλοι μαζί στα γραφεία της ΑΑΣΠΕ, καθ οδόν όμως δέχονται κι άλλες επιθέσεις με γιαούρτια και πέτρες…

Μετά τα επεισόδια η αστυνομία με μία επιχείρηση σκούπα στο κέντρο της Αθήνας συλλαμβάνει πολλούς αναρχικούς και άλλους υπόπτους για την επίθεση. Η συνέχεια δόθηκε στα γραφεία της Ασφάλειας. Τα θύματα καταθέτουν μήνυση και δηλώνουν ότι επιθυμούν την τιμωρία όσων συμμετείχαν στα επεισόδια. Όλοι οι συλληφθέντες όμως αρνούνται την ενοχή τους.

Αυτά συνέβησαν στις 13 Σεπτεμβρίου 1977.

Μάρτυρες κατηγορίας ή χαφιέδες;

Αντίθετα με το ήθος και την πρακτική της τότε Αριστεράς, η οποία απέφευγε όπως ο διάβολος το λιβάνι κάθε συνεργασία με την αστυνομία και τις διωκτικές ή δικαστικές αρχές, ο εικοσιτετράχρονος Στέλιος Κούλογλου προσφέρεται να αναγνωρίσει τους ενόχους αν του δείξουν τους υπόπτους ή φωτογραφίες αναρχικών. Στην κατάθεσή του δίνει όλες τις λεπτομέρειας εκείνης της βραδιάς, μιλάει για επιθέσεις με βόμβες μολότωφ που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές κλπ κλπ

Όμως αυτό δεν αρκούσε στον νεαρό Σ. Κούλογλου, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε ήδη εκδηλώσει τον εμπαθή, όπως λέγεται, και μνησίκακο χαρακτήρα του.

Επανέρχεται στην Ασφάλεια δύο ημέρες αργότερα με μία συμπληρωματική κατάθεση, η οποία αποτελεί μνημείο προπέτειας και –σύμφωνα με το ήθος και την πρακτική της επαναστατικής αριστεράς- χαφιεδισμού.

Ενώ ο Κούλογλου ερωτάται από τους ασφαλίτες τι έχει να καταθέσει για τα επεισόδια της 13ης Σεπτεμβρίου 1977 στα γραφεία της ΑΑΣΠΕ και τον ξυλοδαρμό στην οδό Στουρνάρη, αυτός παραδέχεται ότι ΔΕΝ αναγνωρίζει ως δράστη της επίθεσης τον εικοσάχρονο φοιτητή ΧΓ, που έχει συλληφθεί ως ύποπτος. Αρχίζει όμως να καταθέτει οικειοθελώς πληροφορίες για την συμμετοχή του φοιτητή ΧΓ σε ...άλλα, προγενέστερα επεισόδια σε διαφορετικό σημείο του κέντρου των Αθηνών!!! Όπως λέει, ο φοιτητής κρατούσε πέτρες και ξύλα και είχε πρωτοστατήσει στις ταραχές κλπ κλπ.

Διευκρινίζουμε ότι ο Κούλογλου δεν κατέθεσε γι αυτά που τον ρώτησε η Ασφάλεια, όπως ίσως να έπραττε ένας συνήθης μάρτυρας, δηλαδή σχετικά με την επίθεση που δέχθηκαν τα γραφεία της οργάνωσης, ή για την επίθεση εναντίον των φίλων του. Για όλα αυτά δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τον ύποπτο ως δράστη. Καταγγέλλει όμως τον φοιτητή ΧΓ για άλλες αξιόποινες και κακουργηματικές πράξεις που είχαν διαπραχθεί μία ημέρα νωρίτερα στο Πολυτεχνείο!

Υπογραμμίζεται ότι ο φοιτητής παρά την σκληρή μεταχείριση που του επιφύλαξαν στα κελιά της Ασφάλειας, εξακολουθούσε να αρνείται πεισματικά την συμμετοχή του σε παράνομες ενέργειες.

Ο Σ. Κούλογλου όμως δεν αρκείται στο ότι με την κατάθεσή του ο φοιτητής μπορεί να βρεθεί για πολλά χρόνια στην φυλακή, αλλά προσπαθεί να του κολλήσει και την ρετσινιά του …χαφιέ, ώστε να τον απομονώσει πολιτικά και από την ευρύτερη Αριστερά. Καταγγέλλει λοιπόν στην Ασφάλεια ότι ο δύστυχος φοιτητής είναι συνεργάτης της …Ασφάλειας και χαφιές των διωκτικών μηχανισμών, γιατί τον είδε λέει πριν τα επεισόδια «να συνομιλεί σε φιλικό τόνο» με τον οδηγό ενός …περιπολικού.

Τελικά ο εισαγγελέας απαγγέλλει πολύ σοβαρές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε τρεις φοιτητές: τον ΑΠ 22 ετών, τον ΜΠ 20 ετών, τον ΧΓ 21 ετών, και τον ΓΛ 22 ετών. Οι φοιτητές εγκλείστηκαν στην φυλακή μέχρι την δίκη τους και «ξέμπλεξαν» από αυτή την ιστορία μετά από πολλά χρόνια.

Σήμερα, οι πρωταγωνιστές αυτής της δικαστικής περιπέτειας περιγράφουν με πολύ μελανά χρώματα όσα συνέβησαν τότε: μιλάνε για «χαφιέδες και καταδότες», μιλάνε για «άσσους της παραπληροφόρησης», «προνομιακούς γνώστες της γραμματικής των εντυπώσεων» και «αδίστακτους καριερίστες».

Εννοούν άραγε τον κ. Σ. Κούλογλου; Το αφήνουμε στην κρίση σας...

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο μορτες...Καινοτομήσατε και παλι!Ξέρετε τον Κούλογλου όπως δεν τον ξέρουμε εμείς οι κοινοι θνητοι...που βλέπουμε τις εκπομπές του...εμεισ τα θύματα της τηλεόρασης. Καλά ρε...το μόνο που έχετε να πείτε με αφορμή το σκηνικό της απόλυσης είναι να πάτε τρεις δεκαετίες πίσω? Μπράβο!!! Είστε πολύ...μπροστα!!! Καλά ρε τον κάνανε...Τον χαφιέ, τον ρουφιάνο,τον αχρηστο...αφου τα ξέρετε πρίν από αυτόν...από εμάς...από όλους!!!Άσε που έχετε πηγές πληροφόρησης αστείρευτες, υπόγειεσ, σπάνιες που λίγοι...πολύ λιγοι έχουν την τύχη να γνωρίζουν... Άσε που μόνο ο Κόυλογλου είναι μνησίκακος και όχι κάποιοι άλλοι... Έλα βρηκατε ευκαιρία...ΒΑΡΑΤΕ ΑΛΥΠΗΤΑ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ κατηγορεί τον Κούλογλου για την κριτική που κάνει στο σταλινισμό (Σοβιετική Ένωση, Κούβα, ιστορία ΚΚΕ), μια κριτική με την οποία συμφωνούν όμως οι αναρχικοί.

Οι αναρχικοί κατηγορούν τον Κούλογλου γιατί έδωσε αναρχικούς στους μπάτσους, μια πρακτική με την οποία συμφωνεί όμως το ΚΚΕ (βλέπε μεταξύ άλλων επέτειο Πολυτεχνείου 1998).

Οι ακροδεξιοί διαφωνούν με τον Κούλογλου για το αντιρατσιστικό, αντιεθνικιστικό περιεχόμενο των εκπομπών του, περιεχόμενο με το οποίο συμφωνούν ΚΚΕ και αναρχικοί.

Τελικά οι μόνοι που αποδέχονται τον Κούλογλου απολύτως, είναι τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Ανώνυμος είπε...

Anarchy is banal

Ανώνυμος είπε...

ma enas apo tous kirious logous pou i xora mas einai opos einai, einai giati o kathenas psaxnei tropous na xadakosei aftous pou kanoun ti douleia tous me skopo na deixoun 5 pragmatakia stous allous. ti adidrasi perimenete apo psefto anarxikous pou kene staseis leoforeion, kkedes pou theloun na eimaste zobia, kai fasistieidi plasmata pou theoroun oti o anthropos einai robotaki????

molis eida to g700 tou kouloglou kai einai ekpliktiko. deixnei akrivos afto pou pername simera. kai giafto apolithike. giati leei tin alitheia...

maximos είπε...

Βεβαίως και ενδιαφέρει το παρελθόν του Κούλογλου. Για φανταστείτε ο κύριος αυτός να μην ήτανε νεοταξίτης βαστάζος και ξαφνικά να άρχιζε να κάνει εκπομπές για το Guantanamo, Abu Grahib, η για την φρικωδία του Ιράκ. Θα είχαμε μάθει ότι ο μπατζανάκης του τρίτου ξαδέρφου του κουμπάρου της αδερφής της γαμπρού του 'όταν υπηρέτησε στρατιώτης είχε ανοιξει την πόρτα του τζιπ που μετέφερε τον υπασπιστή του Παπαδόπουλου Ο Κούλογλου ότι έκανε ήταν πριν από τριάντα χρόνια, και λοιπόν! Ακόμα μας θυμίζουν, όταν βολεύει την Χούντα και όμως έχουν περάσει σαράντα χρόνια.