Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;

εφημερίδα Νέος Ανένδοτος

Διαβάζοντας την ομιλία του Μητσοτάκη (pdf) στο επίσημο συνέδριο που οργανώνει το ΙΚΜ με θέμα «Από τον Ανένδοτο στη Δικτατορία», παρατηρούμε ότι δεν είναι παρά μια προσπάθεια του επίτιμου να παρουσιάσει την αγιογραφία του. Δίνει τη δική του ερμηνεία για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, αλλά παραλείπει να θίξει δύο κεντρικής σημασίας παράγοντες που διαμόρφωσαν τα γεγονότα: τον αμερικάνικο παράγοντα και το ρόλο των media.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ξέχασε το ρόλο της εφημερίδας «Ελευθερία» που εξέδιδε ο στενός του φίλος Πάνος Κόκκας ή τους χιλιάδες διαδηλωτές που έκαιγαν τις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη έξω από τα γραφεία της Χρήστου Λαδά, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μητσοτάκη κάθαρμα», «Νόβα που-στη-ρίζεσαι», «Αποστασία και CIA». Ούτε φυσικά ότι αγνοούσε την καθοριστική συμμετοχή και τη χρηματοδότηση της αμερικάνικης πρεσβείας στην αποστασία, στην ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και τελικά στην επιβολή της δικτατορίας.

Σχετικά με το χρηματισμό των αποστατών, ο τότε αρχηγός της ΕΡΕ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που είχε στηρίξει την Αποστασία και τις βασιλικές επιλογές, σε υπόμνημά του προς τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο τον Ιανουάριο 1966, παραδέχτηκε ότι «η απόσπασις των αναγκαίων βουλευτών έγινε με εξαγοράν συνειδήσεων, με τον υπουργικόν θώκον ή και με άλλα ακατονόμαστα μέσα». Πιο σαφής ο Λευτέρης Βόδενας, οδηγός του εκδότη Γιάννη Βελλίδη, ομολόγησε ότι ο ίδιος μετέφερε τα χρήματα των αμερικανών στους αποστάτες, από το γραφείο του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζον Πάπας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Κος ¨Γκαντέμης" ή εχει πλάσει την ιστορία στο μυαλό του τελείως διαφορετική απο την πραγματική ή εχει αρχίσει να πάσχει από άνοια.
Δλδή μονά-ζυγά δικά του.
A.J.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά σε τούτη εδώ την χώρα "ΤΑ ΠΑΝΤΑ" ξεχνιόνται και ειναι το ΜΕΓΙΣΤΟ "Κρίμα" για τους νεώτερους που δεν τα εζησαν ή δεν ήταν ηλικιακά κοντά με τα γεγονότα.
Οπότε εχουμε το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ αυτός που τα έκανε ΜΠΑΧΑΛΛΟ να μας την βγαίνει και από πάνω.
Δεν θέλω επ'ουδενί να καταλήξω και εγώ σε αυτό που λέγεται ευρέως : οτι δλδή εχουμε τις κυβερνήσεις που μας αρμόζουν.
ΔΕΝ το δέχομαι αδέρφια δεν το δέχομαι με τίποτα.
Ενας πολύ δυσαρεστημένος.
A.J.
O ίδιος με τον πιό πάνω.