Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Τερτίπια της Ν.Δ. για την τοπική αυτοδιοίκηση

Όταν άλλαζε η Νέα Δημοκρατία τον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές, δίνοντας τη δυνατότητα να εκλέγεται ο τοπικός άρχοντας με 42% από τον πρώτο γύρο, όλοι είχαν καταλάβει ότι ήταν ένα colpo grosso για να μπορεί να εκλέγει τους εκλεκτούς της, με δεδομένη την κεντρο-αριστερή πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία.

Με την κρίση του δικομματισμού και το 42% να γίνεται άπιαστο όνειρο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά άνετος στόχος για ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ (είτε από τον πρώτο, είτε στο δεύτερο γύρο), οι εκλογομάγειροι της Ρηγίλλης βρήκαν άλλη λύση. Το νέο κόλπο αφορά τη νέα διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, όπου οι 54 νομαρχίες θα μειωθούν σε 15 (βλ. άρθρο στο ΒΗΜΑ), με τέτοιο τρόπο ώστε στις 10 να προηγείται η Νέα Δημοκρατία και ο χάρτης των εκλογικών αποτελεσμάτων να έχει χρώμα γαλάζιο.

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, η λύση είναι απλούστερη: η παράταξη θα δίνει χρίσμα μόνο στους δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης (όπου έχει άνετο προβάδισμα). Το κλίμα άρχισε να το καλλιεργεί ο υφυπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

θα δανειστω μια φραση του βουλευτη του ΠΑΣΟΚ KYRIOY φλωριδη οτι τελικα δεν ψηφισαμε πρωθηπουργο αλλα βασιλεα