Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Πέντε blogs στο στόχαστρο

Σύμφωνα με το ΠΑΡΟΝ του Μάκη Κουρή, «οι διωκτικές αρχές, μετά από στοιχεία που έχουν δώσει οι Αμερικανοί (Google), έχουν εντοπίσει τους υπευθύνους και άλλων πέντε blogs που λειτουργούν σήμερα και δημοσιεύουν ανώνυμα σχόλια, ενώ φαίνεται ότι στα blogs αυτά στέλνουν σχόλια ή και ειδήσεις ακόμη και επώνυμοι δημοσιογράφοι»! Με τη λογοκρισία στις τηλεοπτικές μεταδόσεις (π.χ. τελετή αφής) και την ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης, το ελληνικό κράτος ολοένα και περισσότερο ακολουθεί το πρότυπο της Κίνας...

Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Τερτίπια της Ν.Δ. για την τοπική αυτοδιοίκηση

Όταν άλλαζε η Νέα Δημοκρατία τον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές, δίνοντας τη δυνατότητα να εκλέγεται ο τοπικός άρχοντας με 42% από τον πρώτο γύρο, όλοι είχαν καταλάβει ότι ήταν ένα colpo grosso για να μπορεί να εκλέγει τους εκλεκτούς της, με δεδομένη την κεντρο-αριστερή πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία.

Με την κρίση του δικομματισμού και το 42% να γίνεται άπιαστο όνειρο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά άνετος στόχος για ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ (είτε από τον πρώτο, είτε στο δεύτερο γύρο), οι εκλογομάγειροι της Ρηγίλλης βρήκαν άλλη λύση. Το νέο κόλπο αφορά τη νέα διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, όπου οι 54 νομαρχίες θα μειωθούν σε 15 (βλ. άρθρο στο ΒΗΜΑ), με τέτοιο τρόπο ώστε στις 10 να προηγείται η Νέα Δημοκρατία και ο χάρτης των εκλογικών αποτελεσμάτων να έχει χρώμα γαλάζιο.

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, η λύση είναι απλούστερη: η παράταξη θα δίνει χρίσμα μόνο στους δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης (όπου έχει άνετο προβάδισμα). Το κλίμα άρχισε να το καλλιεργεί ο υφυπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.

Γελοίος, καραγκιόζης, εθνικιστής


Εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, Κυριακή 30 Μαρτίου 2008: Ο Ψωμιάδης, σε εθνικιστικό παραλήρημα, αδυνατεί να απαντήσει στα επιχειρήματα του Λιάνη και τον χαρακτηρίζει «σκοπιανό προδότη». Ο Λιάνης του απαντάει «Είσαι γελοίος, καραγκιόζης εθνικιστής» και ο νομάρχης παίρνει την άγουσα για τα ...αποδυτήρια. Φυσικά στην ιδιωτική τηλεόραση, δεν νοείται τηλεοπτικό παράθυρο χωρίς ακροδεξιό, οπότε το κενό παράθυρο του MEGA καλύφθηκε από τον Βελόπουλο του ΛΑΟΣ.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

ΠΑΣΟΚ: Από τις αφίσες στα SMS

Χιλιάδες SMS έστειλε το ΠΑΣΟΚ σε μέλη και φίλους του για την αποψινή συγκέντρωση ενάντια στο νόμο Πετραλιά. Το μήνυμα είναι το εξής: «Την Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 7 το βράδυ διαδηλώνουμε όλοι μαζί στην πλατεία Συντάγματος. ΠΑΣΟΚ και λαός δίνουμε τη μάχη για τη δίκαιη κοινωνία και τη δυνατή Ελλάδα».

Στο ΠΑΣΟΚ δίνουν μεγάλη σημασία στη συγκέντρωση, καθώς προηγήθηκε η αντίστοιχη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και η σύγκριση θα έχει μεγάλη σημασία στον ανταγωνισμό εντυπώσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα. Έτριβαν τα χέρια τους μάλιστα όταν έβλεπαν ότι η συμμετοχή ήταν περιορισμένη στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενημέρωση: Τελικά η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν και πολύ μεγαλύτερη (βίντεο). Μπορούν να επικαλούνται το άλλοθι της δυνατής βροχής, η αλήθεια όμως είναι ότι έχουν χάσει προ πολλού την κινηματική κουλτούρα.

Συλλογή υπογραφών - 45 χρόνια πριν


Φοιτητές στα Προπύλαια συλλέγουν υπογραφές από περαστικούς με αίτημα τη χορήγηση του 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία, το 1963. Είχαν συγκεντρωθεί περίπου ένα εκατομμύριο υπογραφές.


Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Α(Θ)ΛΗΤΙΚΗ δημοσιογραφία


Μάρτιος 2007Μάρτιος 2008

Ρητορικά ερωτήματα:

  • Τι εννοούσε άραγε η εφημερίδα πέρυσι όταν έγραφε «ο Τύπος αποποιείται ευθυνών» με αφορμή το θάνατο οπαδού στην Παιανία; Ποιες ευθύνες αποποιείται ο τύπος και πώς αναλαμβάνει τις ευθύνες της η συγκεκριμένη φυλλάδα; Με τέτοια πρωτοσέλιδα θα μπει ...λουκέτο στη βία;
  • Ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί της βίας στα γήπεδα;
  • Πόσο αύξησε την κυκλοφορία της η εφημερίδα;
  • Θα αντιδράσουν οι καλαθοσφαιριστές της ομάδας, στους οποίους αποδίδεται η «πλάκα» περί «πίπας» και «όλων μέσα»;
  • Θα βγάλει ανακοίνωση/καταγγελία ο ΠΣΑΤ, ή θεωρεί ότι τέτοιοι τίτλοι εξυπηρετούν την «εξύψωση του αθλητικού πνεύματος και συμβολή στην ανάπτυξη και διάδοση του ολυμπισμού και του ελληνικού αθλητισμού υπό την ευρύτερη έννοιά του» (άρθρο 2 του καταστατικού του ΠΣΑΤ);
  • Θα βγάλει ανακοίνωση/καταγγελία η ΕΣΗΕΑ, ή θεωρεί ότι οι συντάκτες του πρωτοσέλιδου «δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν» (άρθρο 7 του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ);
  • Θα βγάλει ανακοίνωση/καταγγελία η ΕΙΗΕΑ, ή θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο στόχος της για «συvεχή βελτίωση τoυ Ελληvικoύ Τύπoυ»;
  • Βγάζει κόρακας κοράκου μάτι;

Υ.Γ. Δεν είναι θέμα ούτε σεμνοτυφίας, ούτε καθωσπρεπισμού. Το πρόβλημα είναι η χρήση σεξιστικής γλώσσας και η καλλιέργεια φανατισμού.

Οι «άσπονδοι φίλοι» του Μίχαλου

Έξω φρενών είναι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ τόσο για τη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μίχαλος εναντίον των απεργών και των συνδικαλιστών της ΔΕΗ όσο και για την πρότασή του για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες. Τον κατηγορούν ότι οι πρωτοβουλίες του δεν εκφράζουν τα μέλη του επιμελητηρίου και δημιουργούν αρνητική εικόνα στο κοινωνικό σύνολο και ότι λειτούργησε ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και ως λαγός της κυβέρνησης, αγνοώντας τις καταστατικές διαδικασίες του ΕΒΕΑ. Στο πλευρό του παραμένει μόνο η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, Αλεξάνδρα Πάλλη, θυγατέρα της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη- Πετραλιά.

Ο Κ. Μίχαλος ψάχνει στα πρακτικά παλιών συνεδριάσεων του για να βρει αναφορές που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως τεκμήρια ότι και άλλα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΑ είχαν εκφραστεί υπέρ της περιστολής του δικαιώματος στην απεργία. Θεωρεί ότι κάποιοι εποφθαλμιούν τη θέση του και υποσκάπτουν την προσπάθειά του να κατέβει στις προσεχείς εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα. Την 25η Μαρτίου βρέθηκε στην εξέδρα των επισήμων για να παρακολουθήσει την παρέλαση στην Πάτρα και συνοδευόταν από φωτογράφο για να αποθανατίσει χειραψίες που θα χρησιμοποιηθούν στο προεκλογικό του φυλλάδιο.

Την υποψηφιότητά του προωθεί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο Μίχαλος συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, ενώ είναι και κουμπάρος του υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου. Άλλωστε έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας στο υπουργείο, ενώ είχε την αμέριστη συμβολή τους για την υπόθεση της υπερκοστολόγησης στην προμήθεια πινακίδων κυκλοφορίας από την εταιρεία ΒΙΟΤΑΛ, που ανήκει κατα τα 2/3 στο θείο του Θανάση Μίχαλο και τον συνονόματο εξάδελφό του. Θεωρείται και ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Τάκη Αθανασόπουλου στην προεδρία στη ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Μίχαλος είναι έξω φρενών και με δύο μεγαλοδημοσιογράφους του Alter, στους οποίους προσάπτει ότι του κάνουν πόλεμο, λόγω της φιλίας τους με νυν βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης στην Αχαΐα, αλλά και με τον Γιάννη Πρετεντέρη που τον άφησε απροστάτευτο στην εκπομπή Ανατροπή στο MEGA, όταν αναφέρθηκε ότι ο πατέρας του, Χρίστος Μίχαλος, ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επί Χούντας.

Ασφαλιστικό: 14.000 ηλεκτρονικές υπογραφές

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται οι ηλεκτρονικές υπογραφές στο αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Το πρωί της Πέμπτης 27 Μαρτίου οι ηλεκτρονικές υπογραφές ξεπέρασαν τις 10.000, ενώ το βράδυ πλησίασαν στις 12.000. Σε ό,τι αφορά τις συμβατικές υπογραφές, που συλλέγουν τα συνδικάτα, ο αριθμός τους ανέρχεται στις 200.000 μέχρι στιγμής.

Μπορείτε να δείτε εδώ τις υπογραφές και να προσθέσετε τη δική σας.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Έτσι θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια!

Δίνουν λεφτά στους επιχειρηματίες για να καταπολεμηθεί η φτώχεια! Δεν είναι πλάκα. Με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Μίχαλου (ναι, αυτού που μήνυσε τους απεργούς), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών προχωράει στην ίδρυση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που θα ονομάζεται «Στήριξη», με σκοπό να... συντονίσει την ελληνική επιχειρηματική ευθύνη στον αγώνα ενάντια στη φτώχεια.

Μιλώντας στο 6ο Φόρουμ Παγκόσμιας Συμμαχίας Πόλεων κατά της Φτώχειας, ο Μίχαλος υποστήριξε ότι η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα, αλλά ο εντοπισμός των αιτίων που την προκαλούν και ανακοίνωσε την ίδρυση της ΜΚΟ στην κατεύθυνση αυτή. Ο Μίχαλος μάλιστα επισκέφτηκε και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για την πρωτοβουλία αυτή.

Η ΜΚΟ «Στήριξη» θα χρηματοδοτείται δηλαδή από το κράτος (αλλά και από το Δήμο Αθηναίων) για να εντοπίσει τα αίτια της φτώχειας. Ο Μίχαλος προσέφερε τόσο καλές υπηρεσίες στην κυβέρνηση, που θα ήταν αγνώμονες αν δεν τον αντάμειβαν.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Η αμηχανία της Ντόρας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Υπουργό Εξωτερικών της πΓΔ Μακεδονίας, Αντόνιο Μιλοσόσκι, στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 21 Μαρτίου, η ελληνίδα υπουργός συνεχάρη τον ομόλογό της για το νεογέννητο παιδί του και του έδειξε τις φωτογραφίες των παιδιών της, της Αλεξίας και του Κωνσταντίνου.

Ο Μιλοσόσκι έβγαλε το κινητό του, για να δείξει στη Ντόρα φωτογραφίες από το βρέφος και της είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να έχουν φιλικές σχέσεις και να συνεργάζονται προς όφελος όλων και κυρίως των παιδιών. Η Ντόρα τον ρώτησε πώς θα λέγεται το παιδί και ο ετοιμόλογος Μιλοσόσκι απάντησε με χιούμορ: «Δαβίδ. Εγώ ήθελα να λέγεται Αλέξανδρος, αλλά φοβήθηκα ότι η Ελλάδα θα αντιδρούσε στο όνομα και ότι θα έπρεπε να μπλέξω σε διαπραγματεύσεις».

Η Ντόρα ξαφνιάστηκε με την απάντηση, το χαμόγελό της πάγωσε και βρέθηκε σε εμφανή αμήχανη θέση. Τότε ανέλαβε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, να σπάσει τον παγό, λέγοντας στον Μιλοσόσκι: «Θα μπορέσεις να βαφτίσεις τον επόμενο γιο σου Αλέξανδρο».

Πηγή: Macedonia Online

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Θέλει να ξαναπάρει το δαχτυλίδι ο Σημίτης


Την επιστροφή του στην πρωθυπουργία οραμάτιζεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το σχέδιό του έχει δύο εναλλακτικές λύσεις:

  1. Την επιστροφή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ροκανίζει όσο μπορεί την καρέκλα του Γιωργάκη, άλλοτε ευθέως και άλλοτε μέσω τρίτων. Κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του, προτιμώντας να πάει στη Φλωρεντία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και μη στέλνοντας καν χαιρετισμό στο συνέδριο.
  2. Τη δημιουργία νέου κεντρώου κόμματος. Τη λύση αυτή προωθούν τα γνωστά συγκροτήματα τύπου, παρουσιάζοντας το ΠΑΣΟΚ ως φθαρμένο προϊόν και πριμοδοτώντας μια συγκυβέρνηση γερμανικού τύπου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας (ή ενός κομματιού της) και ενός κεντρώου κόμματος (με Σημίτη, Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδη, κ.ά).

Ο Άγγελος Στάγκος, που είναι προσωπικός φίλος του Σημίτη και είχε γίνει πρόεδρος της ΕΡΤ επί Σημίτη, έγραφε «Η μόνη διέξοδος για το ΠΑΣΟΚ είναι να αναλάβει ο κ. Σημίτης, αρκεί να το θέλει και ο ίδιος» (Reporter.gr, 04/03/2008). Ο Άγγελος Στάγκος εργάστηκε ως δημοσιογράφος κυρίως σε επιχειρήσεις του Λαμπράκη (αρχισυντάκτης στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, αρχισυντάκτης πολιτικού και ειδήσεων στο BHMA, διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στο Mega).

Από την άλλη, το ΒΗΜΑ της Παρασκευής 21 Μαρτίου, είχε πρωτοσέλιδο θέμα την επιθυμία επιχειρηματιών να δημιουργηθεί νέο κεντρώο κόμμα. Πρόκειται για πανελλαδική έρευνα της Kapa Research σε δείγμα 700 επιχειρηματιών, σύμφωνα με την οποία το 16,1 % θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ικανότερη στη διαχείριση της οικονομίας, το 13,5% προτιμάει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Αριστεράς, το 10% προτιμάει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, το 4,1% επιλέγει το ΠΑΣΟΚ και το 37,3% δημιουργία νέου κεντρώου κόμματος.