Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Δεν είναι ακροδεξιός ο Καρατζαφέρης

Εξώδικο (δείτε το PDF) έστειλε ο ΛΑ.Ο.Σ. κατά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επειδή σε διημερίδα που διοργανώνει στις 3-4 Απριλίου χαρακτηρίζουν το κόμμα ακροδεξιό, απειλώντας για μηνύσεις και αγωγές αν δεν ανακαλέσουν το χαρακτηρισμό: «Επιφυλασσόμενοι για τα νόμιμα δικαιώματά μας να προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη για να προασπίσουμε την φυσιογνωμία του κόμματός μας, κατά παντός υπευθύνου που επιχειρεί τον πολιτικό και κοινωνικό διασυρμό του».

Προφανώς, έτσι αντιλαμβάνεται την (συνταγματικά κατοχυρωμένη) ακαδημαϊκή ελευθερία ο Καρατζαφέρης. Η τακτική αυτή βέβαια δεν είναι παρά η αντιγραφή της τακτικής του ακροδεξιού Λεπέν στη Γαλλία, που ακολουθεί συστηματικά και η ελληνική ακροδεξιά (δείτε ανάλυση του Ιού).

Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το κόμμα δεν είναι ακροδεξιό. Με την υποσημείωση ότι σήμερα είναι Πρωταπριλιά.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή επειδή κάποιος βρίσκεται εντός ασύλου, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δυσφημίζει όποιον και ότι θέλει?

Μπουρμπουλήθρα είπε...

δεν ειναι δυσφημηση να λες οτι το ΛΑΟΣ ειναι ακροδεξιο κομμα, ειναι η πραγματικοτητα.

Ανώνυμος είπε...

Για 'σένα και για 'μένα μπορεί να είναι πραγματικότητα. Εφόσον όμως αυτοί θεωρούν προσβολή κάτι τέτοιο, έχοντας δηλώσει πολλάκις στο παρελθόν ότι είναι "δημοκρατικό κόμμα" και θα προβούν σε μηνύσεις σε όποιον τους χαρακτηρήσει ως "ακροδεξιούς/φασίστες κλπ", δεν μπορείς να απορείς για τη μύνηση αλλά και να λες ότι το ΛΑΟΣ δε σέβεται το άσυλο κλπ. Είναι πολύ απλά μια περίπτωση που εμπίπτει στα πλαίσια της κατηγορίας της συκοφαντικής δυσφήμισης...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως να κάνει μήνυση και στον Καραμανλή που τον είχε χαρακτηρίσει ακροδεξιό στο προεκλογικό τηλεοπτικό debate;

Ανώνυμος είπε...

Η φράση "άκρα δεξιά" αφορά κατηγοριοποίηση πολιτικών απόψεων και δεν αποτελεί βλασφημία, συνεπώς δε μπορεί να αποτελέσει λόγο για αγωγή.

Είναι στην υποκειμενική κρίση του καθενός να κρίνει την πολιτική του κάθε κόμματος και να το κατηγοριοποιεί όπως νομίζει χωρίς να βλασφημεί.

Μπορεί το Πανεπιστήμιο να διευκρινήσει ότι άκρα δεξιά είναι οτιδήποτε, π.χ.:
ακροδεξιός=αυτός που κάνεί πολλές αγωγές (είναι ακραίος προσπαθώντας να τα φέρει όλα δεξιά, δλδ ορθά)
ή αυτός που κάνει τα πάντα με το δεξί του άκρο (τη δεξιά παλάμη)

Και σίγουρα πάντως δεν αποτελεί "γενετήσια προσβολή".

Άλλωστε τι θα πει δεξιά; Είναι βλασφημία; Αν ο ΛΑΟΣ λέει πως είναι, τότε μπορεί να του κάνει η αγωγή στο ΛΑΟΣ γιατί η ΝΔ αποδέχεται τον χαρακτηρισμό για την ίδια.

Αν δεν είναι βλασφημία και είναι επιτιμητικό τότε "άκρα"+"δεξιά" είναι ακραίως επιτιμητικό.

Ας μάθουν όλοι να χειρίζονται καλύτερα την Ελληνική γλώσσα -που έχουμε την τύχη να μιλάμε- και ας τιμούν τα Πανεπιστήμια που τη μαθαίνουν στα παιδιά τους.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι κρίνουν το ΛΑΟΣ ακροδεξιό είτε δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό και θεωρούν ως πρόγραμμα-ιδεολογία-απόψεις του όσα άκουσαν στα ΜΜΕ (αυτή είναι αντικειμενικότητα...), είτε δεν έχουν ιδέα από πολιτική (και πολιτική ιστορία)...
Για να μην μιλήσω για το πόσο ανοικτόμυαλοι είναι όλοι που δεν νοούν την ύπαρξη πολτικού σχηματισμού χωρίς την αναγκαιότητα τέτοιου προσδιορισμού..Τί να κάνεις;Από τη στιγμή που δε φροντίζουμε τον εαυτό μας να ανοίξετε το μυαλουδάκι μας...