Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Το doping του Χρήστου Ιακώβου

Επιστολή της International Weightlifing Federation προς την Ελληνική Ομοσπονδία  Άρσης ΒαρώνΠαγκόσμια αποκλειστικότητα χαρακτηρίζει η αθλητική εφημερίδα ο Φίλαθλος, το έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα, το οποίο αποδεικνύει ότι ο Χρήστος Ιακώβου είχε βρεθεί θετικός σε στεροειδή αναβολικά στο τουρνουά «Τσιτσιμπάκεια», το Φεβρουάριου του 1977. Το έγγραφο είχε παρουσιάσει 4 χρόνια νωρίτερα ο Γιάννης Σιδηρόπουλος (6ος ολυμπιονίκης στη Σεούλ το 1988), σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν παλιοί πρωταθλητές της άρσης βαρών, την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2004.

Στη συνέντευξη αυτή ο Σιδηρόπουλος είπε: «Το 1989 στη διάρκεια προετοιμασίας στον Βόλο ο Ιακώβου με πίεζε να ενταχθώ στο πρόγραμμα των αναβολικών. Αρνήθηκα και δύο-τρεις ημέρες μετά, αιφνιδιαστικά, ήρθε συνεργείο της ΕΟΑΒ για έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ. Το παιχνίδι είχε στηθεί! Η σύνθεση του συνεργείου ήταν παράνομη: ένας φυσιοθεραπευτής και ένας παράγοντας! Ποιος θα διασφάλιζε το δείγμα μου; Αρνήθηκα και τον έλεγχο! Έτσι η Ομοσπονδία βρήκε την καλύτερη αφορμή και προχώρησε σε τιμωρία. Αυτή η τιμωρία εξέπεσε στα αθλητικά δικαστήρια. Όμως τέθηκα εκτός αθλήματος. Τότε η αδικία με έκανε να κλάψω, τώρα κλαίει ο Ιακώβου για τον Σαμπάνη. Είναι θεατρίνος. Ο ίδιος, ως αθλητής, τα έπαιρνε ή δεν τα έπαιρνε; Έχουμε ντοκουμέντο της Διεθνούς Ομοσπονδίας που αποκαλύπτει ότι βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ τον Φεβρουάριο του 1977 στα Τσιτσιμπάκεια, αλλά η υπόθεση κουκουλώθηκε». Ο Σιδηρόπουλος παρέλειψε να αναφέρει ότι και ο ίδιος είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο αντι-ντόπινγκ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών, το 1984.

Με το έγγραφο αυτό, που εστάλη στις 8 Νοεμβρίου 1979 και πρωτοκολλήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1979, η Διεθνής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών ενημέρωνε την ελληνική ομοσπονδία ότι ο Χρήστος Ιακώβου και ο Παναγιώτης Σπύρου βρέθηκαν ντοπαρισμένοι στο αθηναϊκό τουρνουά Τσιτσιμπάκεια. Για άγνωστους λόγους, ο Φίλαθλος δημοσιεύει το έγγραφο με διαγραμμένο το όνομα του Σπύρου. Οι δύο αθλητές δεν τιμωρήθηκαν, επειδή η εξέτασή τους μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των νέων κανονισμών για το αντιντόπινγκ και θεωρήθηκε ότι οι αθλητές και οι ομοσπονδίες δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ύποπτο συμβαίνει... Το in.gr στη σελίδα με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων δείχνει τον Φίλαθλο της προηγούμενης Κυριακής!