Βελγικό δικαστήριο ανέστειλε την επαναπροώθηση Ιρακινού πρόσφυγα στην Ελλάδα, εξαιτίας της απάνθρωπης αντιμετώπισης των προσφύγων από το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Morgen, η δικαστική απόφαση ανακοινώθηκε στις 16 Απριλίου και χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τον επικεφαλής του βελγικού γραφείου μετανάστευσης, Freddy Roosemont. Η Ελλάδα, αρνείται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο σε πρόσφυγες, ισχυριζόμενη ότι οι εμπόλεμες χώρες, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, παρέχουν πλήρη ασφάλεια και προστασία της ζωής και της ελευθερίας των κατοίκων τους. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε όλες τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου κατά το 2007.
Τον Ιούλιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα και τον Ιανουάριο του 2008 παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τον Οκτώβριο του 2007 η ΜΚΟ Pro Asyl κατέγραψε με στοιχεία την απάνθρωπη αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα (pdf) και στις 21 Φεβρουαρίου 2008 κατέθεσε αίτημα στη Γερμανική Βουλή να σταματήσει τις απελάσεις αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα (pdf).
Στις 7 Φεβρουαρίου 2008, η Νορβηγία αποφάσισε να παγώσουν όλες οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, που προέβλεπε η συνθήκη Δουβλίνο II. Στις 3 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE), με επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (pdf) και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (pdf), ζήτησε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη του Δουβλίνου, εξαιτίας της συστηματικής καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.
Αύριο Παρασκευή θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο η σύνοδος υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο το σχεδιασμό μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιώματων των προσφύγων στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην έκθεση του ECRE, νίπτει τας χείρας του και ρίχνει την ευθύνη σε «τοπικούς παράγοντες», φωτογραφίζοντας την τοπική αυτοδιοίκηση και οργανώσεις υποστήριξης μεταναστών σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα και νησιά του Αιγαίου. Μόνο που η απόρριψη των αιτήσεων ασύλου γίνεται από το υπουργείο του.
2 σχόλια:
Θα μπορούσατε να μας δώσετε τα στοιχεία της απόφασης ή μια παραπομπή στο δημοσίευμα της Μόρχεν; ευχαριστώ.
Belgian court questions Greek asylum policy
(The Earth Times)
Δημοσίευση σχολίου